Uw organisatie klaar voor de toekomst?

Is uw organisatie klaar voor de toekomst? Heeft u zicht op de ontwikkelingen die van belang zijn voor uw 9789462200708-240x300bedrijfsvoering en overhead? Op welke ict-ontwikkelingen speelt u in en op welke niet? Hoe prioriteert u deze beslissingen? En wat betekent dit voor het totale ict-budget? Heeft u de juiste organisatiestructuur? En past het functiegebouw  bij uw toekomstige organisatie? Hoe ziet uw overhead en bedrijfsvoering er straks uit? Wie vervult de taken? De staf, de lijn of besteedt u het uit? En heeft u de juiste mensen voor het werk dat over enkele jaren gedaan moet worden?

Veel organisaties laten zich verrassen door de internetrevolutie

Wekelijks bericht de media over winkelketens die failliet gaan. En over grote ontslagrondes bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Net als de ‘autorevolutie’ in de jaren ’70 zal de internetrevolutie het straatbeeld en onze organisaties volkomen veranderen. Deze ontwikkelingen zijn eigenlijk pas net begonnen. Dat komt doordat we ons lang aan oude gewoonten hebben vastgehouden. Dat geldt zeker ook voor de  bedrijfsvoering van publieke organisaties.

Routinematig werk verdwijnt. Creatief en ambachtelijk werk blijft. In het verleden hebben veel organisaties zich laten verassen. Beter is het om daarop te anticiperen. Wat betekent deze ontwikkeling voor mijn organisatie en mijn personeel? Kan ik hen nu alvast voorbereiden op de nieuwe eisen en kansen. Hobbel niet van reorganisatie naar reorganisatie. Daarmee verdwijnt de energie uit de organisatie. Maar ontwikkel uw organisatie en personeel voortdurend.

Agenda voor de toekomst

Dan moet u onder meer denken aan uw organisatiestructuur,  aan de taken en omvang van de bedrijfsvoeringsafdelingen. Maar ook aan de wijze waarop u keuzes maakt omtrent ict-investeringen, om uw flexibele schil, uw mobiliteitsbeleid en de ontwikkeling van uw medewerkers.

Zie ook:

http://www.publicpapersutrecht.nl/de-toekomst-van-het-management-volgens-mark-huijben-en-arno-geurtsen

http://boeken.blog.nl/leestips/management/2014/08/31/organisatie-van-de-toekomst-heeft-nauwelijks-overhead

http://overhead nodig managementsite